Gülüş Tasarımı
Mutluluk, tatmin olma, memnuniyet, rahatlama gibi pozitif duyguların evrensel bir dışa vurumu olan gülümseme, kişilerin iş ve sosyal yaşantılarında gerçekleştirdikleri etkileşimlerde de önemli bir pay sahibidir. Öyle ki estetik bir gülümseme ön yargıları kırabilir, kişilere her alanda pek çok kapının açılmasına yardımcı olabilir.
Gülüş tasarımı (Gülüş estetiği) ne demektir?
Günlük konuşma dilinde gülüş tasarımı estetik amaçlı yapılan diş tedavisiyle eş anlamlı olmaya başlamıştır. Ancak, aslında gülüş tasarımı tedavi başlamadan önceki süreçtir:
Gülüş tasarımı; yüz, gülümseme, diş ve diş etlerinin birbirleri ile uyumu, işlevsellik ve uygulanabilirlik gibi faktörler göz önünde bulundurularak, ağızdaki mevcut uyumsuzluğu gidermek ve estetik bir görünüm yakalamak adına, hastanın bireysel ihtiyaçlarına uygun bir estetik diş tedavisi planlanması ve bunun önceden görselleştirilmesidir.
Bireyin; dişleri, dudaklarının yapısı ve hareketiyle ortaya çıkardığı çeşitli duyguların dışarı yansıması gülüş olarak tanımlanmaktadır. Gülüş esnasında ağız köşeleri yukarı yönelmekte, gözler kısılmakta ve pozitif duygular yayılmaktadır. Gülümseme, yüz karakterinin ve görüntüsünün güzel bir yansıması ve kalbin dışarıya açılan penceresidir. Diş hekimliğinde estetik amaçlı yapılan tedavilerde esas amaç güzel bir gülüşün elde edilmesidir. Güzel bir gülüşü etkileyen objeler; “statik” olarak adlandırılabilecek dişler ve gingiva (diş eti) ve ”dinamik” (mobil) olarak adlandırılabilecek dudaklar ve yüz yumuşak dokularıdır. Hoş bir gülüş yaratmak için bu parçaları belirli referanslar ile ilişkilendirerek gülüş tasarımı oluşturmak gereklidir.
Gülüş tasarımı (Gülüş estetiği) nasıl ve kimler tarafından yapılır?
Gülüş tasarımı planlanırken diagnoz, tedavi ve prognoz önemli safhalardır. Estetik diş hekimliğinde uzmanlaşan diş hekimi başarılı, sağlıklı ve fonksiyonel sonuçlar elde etmek için dişlerin ve dişetlerinin, yüz kasları, yüz kemiklerini ve eklemleri ile ilişkisini değerlendirmeli ve uyumunu sağlamalıdır. İnter disipliner bir yaklaşımla diş eti hastalıkları uzmanı, ortodonti uzmanı ve protetik diş tedavisi uzmanı tedavi planlaması yapar ve uygular.
Diş estetiğinin temel amacı diş, dokular, kaslar, kemik yapısı ve eklemlerin hepsinin birbiri ile uyumlu çalıştığı düzgün ve stabil bir kas sistemi geliştirmektir (Peter Dawson). Estetik vakalar için tedavi planlarken gülüş tasarımı, hastanın genel tedavisinden ayrı tutulmamalıdır. Başarılı, sağlıklı ve fonksiyonel sonuçlar almak için kaslar, kemikler, eklemler, diş eti dokuları ve oklüzyon gibi ağzın içindeki tüm yapıların arasındaki ilişkinin doğru bir biçimde anlaşılması gerekmektedir.
Diş ve diş eti gibi diş hekimliğinin konusuna giren unsurlar insanın gülümsemesinde önemli rol oynar. Bugünkü toplumda bir kişinin dişle ilgili sahip olduğu unsurların sağlıklı olmaması veya düzgün gözükmemesi durumunda kişiler gülümserken kendine güvenleri çok daha azdır. Son senelerde diş estetiği giderek artan bir taleple karşılandığı için, gülüş tasarımı pek çok klinik tedavi planı için sıkça kullanılan bir terim haline gelmiştir. Kısacası gülüş tasarımı diş estetiği uygulamaları aracılığıyla dişle ilgi unsurlarda değişiklik yaparak daha iyi bir gülüş tasarlamak anlamına gelmektedir. Gülüş tasarımı sağlık ve fonksiyonun yanında gülüşün estetik görünümünü iyileştirmek için sanatla bilimi bir araya getiren kapsamlı bir diş tedavisidir.
Estetik bir gülüşe sahip olmak için neler gereklidir?
Estetik bir gülüş, ancak çeşitli hatlar, oranlar ve yapılar, birbirleri ile görsel bir denge halinde olduğunda ahenkli olarak algılanır. Gülüşün mevcut hali bu orantıları değiştirerek, çapraşık dizilmiş dişler, dişeti ve dudakların meydana getirdiği olumsuz görsellik en aza indirilerek daha güzel hale getirilebilir. Estetik gülüşü etkileyen olumsuz faktörler diş dizisi üzerinde görsel olarak bütün yönleri ile incelenmeli her bir detay ayrı ayrı ve özenle analiz edilmelidir.
Gülüş tasarımı (Gülüş estetiği) yapılırken dişlerim zarar görür mü?
Gülüş tasarımı yapılırken minimal invaziv konsept esas alınmalıdır. Hekim hastanın istekleri ile kendi tedavi seçeneklerini ortak bir paydada buluşturmalı ve estetik diş hekimliğinde uygulanacak tedavi seçiminde her zaman en az invaziv prosedür seçilmelidir. Doğru seçilen prosedürler dişlerin zarar görmesini engeller.
Gülüş tasarımı (Gülüş estetiği) ne kadar zamanda yapılır?
Gülüş tasarımı fasiyal analizler (genel yüz değerlendirmesi), Dento– Fasiyal analizler (yüz, çene kemikleri ilişkisi), Dento-Labial analizler(Dişlerin dudaklarla ilişkisi), Dento-Gingival analizler (Dişlerin, dişetleri ile ilişkisi) ve Dental analizler (diş formu, pozisyonu ve rengi) gibi belirli elemanların incelenmesi ile yapılmalıdır. Tüm incelemeler yapıldıktan sonra gülüş tasarımında inter disipliner bir planlama izlenir. Ortodontist, dişeti hastalıkları uzmanı ve protetik diş tedavisi uzmanıyla birlikte çalışma düzeni kurar.
Gülüş tasarımı (Gülüş estetiği) yapılırken ağrı ve acı hissedilir mi?
Gülüş tasarımı planlaması yapılırken dişlere ve dişetlerine en az zarar veren tedavi prosedürü seçilir. Gerekli olduğunda lokal anestezi uygulanır. Tedavi süresince ağrı ve acı hissetmeden hastanın gülüş tasarımı tamamlanır.
Gülüş tasarımı (Gülüş estetiği) ne kadar zamanda tamamlanır?
Gülüş tasarımı için klinikler arası ortak planlama yapıldıktan sonra tedavi sürecine hemen geçilir. Öncelikle dişeti sağlığı ile ilgili tedaviler yapılır. Gerekli görüldüğünde Ortodonti tedavisi tamamlanır. Diş, renk skalasında planlanan renge gelene kadar klinikte ve evde beyazlatma sistemleri ile beyazlatılır. Tüm bu tedaviler yeterli olmadığında diş üzerinde lamina veya tam porselen restorasyonlar hazırlanır. Klinikler içinde yapılan tedavilerin süreci başarılı, sağlıklı ve fonksiyonel gülüş tasarımı elde edilene kadar değişiklik göstermektedir. Tüm bu veriler ışığında 1-2 gün sürebilen kısa bir tedaviden 6-12 ay süren uzun bir tedaviye kadar sürebilmektedir.
Gülüş tasarımı (Gülüş estetiği) kalıcı mıdır?
Gülüş Tasarımında bilimsel olarak kabul edilmiş kurallar göz önünde bulundurularak hastaya en uygun tedavi planlaması yapılır ve uygulanır. Gülüş tasarımı tedavisi uygulandıktan sonra 6 aylık kontrol randevuları ile hastanın ağız ve diş sağlığı kontrolleri yapılır ve gülüş tasarımının devamlılığı sağlanır.