Porselen Laminateler (Yaprak Porselenler)
Yaprak Porselen olarak da bilinen laminate veneer uygulaması adını kullanılan takma tırnak kalınlığındaki plakalardan alır. Bu yöntem, dişlerin daha beyaz görünmesini ve diş bozukluklarının ortadan kaldırılmasını sağlar. Peki porselen laminalar nedir ve nasıl uygulanır?
Laminate Veneer Nasıl Yapılır?
Yaprak porselenler genellikle üç seansta yapılır. Diş hekiminize yaptığınız ilk ziyarette hekiminiz bu işlemin sizin için olup olmadığına bakar, teknik değerlendirmeden sonra dişlerinizde estetik olarak istenilen görüntü ile yüzünüz arasındaki uyum, seçilecek diş şekli gibi detaylar belirlenir. İkinci gidişinizde diş hekiminiz porselen laminate veneerlere yer açmak için dişlerinizden çok az bir miktarda mine aşındırabilir. (bugün prepless yani aşındırmasız olarak da geçen diş minesine hiç dokunmadan da bu işlemi yapmak mümkündür ama bunun için diş ve gülüş yapınızın bu işleme uygun olması gerekir).
Genellikle 0.3 – 0.5 mm arası doku aşındırılır. Bu işlem için lokal anestezi gerekebilir. Dişlerinizin kalıbı alınır ve laboratuvara götürülür. Burada porselen laminateler hazırlanır. Üçüncü ziyarette ise diş hekiminiz porselen laminateleri -özel bir materyalle birlikte- dişlerinize yapıştırır.
Porselen Laminate Venerleri Artıları ve Eksileri
Estetik diş hekimliği tedavilerin en pahalısı olan bu işlemin artılarının ve eksilerinin iyice ölçülmesi gerekir.
Porselen Laminatelerin Avantajları
• Dişlerinizin doğal görünümüne çok benzeyen bir materyal içerdiğinden, dişlerinizin porselen olduğunun anlaşılması neredeyse imkânsızdır. (Çok aşırı beyaz bir renk seçilmediyse)
• Porselen laminateler, diğer diş estetiği tedavilerinin tedavilerin aksine, sigaradan, kahveden, çaydan ve kırmızı şaraptan etkilenip lekelenmez.
• Yaprak porselenlerin rengine siz karar verebilirsiniz. Ancak aradaki farkın anlaşılmaması için doğal dişlerinizle aynı renkte olmaları gerektiğini unutmayın ya da doğal dişlerinizin renklerinin beyazlatılması gerekir.
• Sağlıklı dişlere yapılan porselen laminateler yani yaprak porselenler klasik yöntemlerle yapılan porselen kuronlarla (porselen kaplamalarla) aynı işlem değildir. Kuronda olduğu gibi diş dokusunun çok büyük bir kısmı aşındırılmamaktadır. Bu sebepten çok daha sağlıklı bir işlem olarak belirtilebilir.
Porselen Laminate’lerin Dezavantajları
• Nerede yaşadığınıza bağlı olarak maliyeti değişir, yurt dışında tek bir diş için maliyet 3000 dolarlara kadar çıkabilmektedir. Ülkemizde çok daha uygundur ama kullanılan materyal, teknik ekibinin işçiliğinin maliyeti ve diş hekiminin kendi vizyonu çerçevesinde rakamlar farklılık gösterebilmektedir. Porselen laminate veneerlerin maliyeti genelde sigortalar tarafından karşılanmaz. Bu yüksek maliyet nedeniyle yalnızca güldüğünüzde görünen kısımlara laminate yaptırabilirsiniz; geri kalan kısımları ise diş doktorunuz beyazlatabilir.
• İşlem sırasında diş minelerinizin bir kısmı alındığı için kaplamalar uygulandıktan sonra dişleriniz geçici bir süre daha hassas olabilir.
• Dişleriniz bir kez porselen laminate veneer yapılmak üzere hazırlandığında, bu işlem için ne kadar az da olsa diş dokusuna dokunulsa da bunun geri dönüşü yoktur.
Kimler Bu Uygulamadan Faydalanabilir?
Laminate veneer yaptıranlar genellikle diş üzerinden antibiyotik kullanma ya da kalıtsal nedenler gibi sebeplerle dişlerinde renk bozukluğu meydana gelen kişilerdir. Ayrıca belirli bir düzeye kadar diş görünümü bozukluklarında da bu yöntem uygulanabilir. Diestema (diş aralarının acık olması) aralıklarının kapatılması olarak da ayrık diş görünümünün düzeltilmesi amacıyla laminate veneer uygulamasından faydalanmak mümkündür. Bu yöntem, rengi ya da dokusu bozulan dolguların daha düzgün bir görünüme kavuşması için de kullanılır. Ayrıca kırık ya da aşınmış dişlere sahip olanlar da diş restorasyonu için gönül rahatlığı bu yöntemi tercih edebilir.
Porselen Laminate Veneer Sizin İçin Doğru Seçenek Mi?
Eğer dişleriniz arasında boşluklar var, diş aralıklarından rahatsızsanız porselen laminate yaptırmak sizin için iyi olabilir. Laminate Veneerler aynı zamanda kırıkları, ve yamukluğu da gizler, düzeltebilirler. Ayrıca porselen Laminate Veneerler diş beyazlatma tedavisine yanıt vermeyen dişler için en iyi çözüm olabilir.
Bazı hastaların dişlerinde öyle lekeler vardır ki ne kadar beyazlatsanız da o lekeler çıkmaz. Porselen Laminate Veneerler, çürüklerle, derin dolgularla zarar görmüş dişler için kesinlikle uygun değildir. Bu dişlerde bunun yerine porselen kuron uygulaması düşünülmelidir. Ayrıca dişlerini aşırı sıkan ve gıcırdatan kişiler porselen laminatelerini kırabilecekleri için bu uygulama bu kişilere çok özel önlemlerle uygulanabilir.
Hangi Materyal Tercih Edilmelidir? Zirkonyum Mu, E.max ‘Mi?
Bu maalesef diş hekimleri olarak hastanın sormasını beklemediğimiz bir sorudur. Teknik malzeme seçimi konusunda en doğru tercihi bu konuda tecrübeli ve bilgili bir diş doktorun hastanın ağız yapısına ve estetik beklentilerine göre yapması en doğrusudur.
Bu konuda maalesef ciddi bir bilgi kirliliği mevcuttur. Zirkonya ya da zirkonyum dioksit sağlamlık özelliği yüksek olan aynı zamanda da ışık geçirebilen, eskiden kullandığımız metal alt yapının alternatifi iyi bir malzemedir ama porselen laminate gibi diş yüzeyine yapışabilen porselenler için uygun değildir. Sadece kuron olarak uygulanabilir, böyle olsa bile ön dişlere yapıldığında opak yani ışık geçirgenliği açısından doygun olan alt yapısı onu estetik olarak diğer malzemelerin yanında dezavantajlı kılmaktadır. Porselen laminatelerde ışık geçirgenliği çok yüksek olan seramik materyalleri kullanılmaktadır, bunlar da gerçek dişin doğal görüntüsüne çok yakın bir görüntü elde edebilmemizi sağlamaktadır.
E.max (emax eskiden de empress versiyonu vardı), Vita ve GC markaları ile bilinen malzemeler bugün için en popüler porselen laminate veneer malzemeleridir. Bunlardan hangisinin sizin için en uygun malzeme olacağına diş hekiminiz karar verecektir.
Plakalar Ne Kadar Süre Kullanılır?
Bu uygulamada kullanılan plakalar porselenden imal edilir. Özel bir yöntem ile elde edilen plakalar hem lekelenmelere hem de aşınmaya karşı yüksek mukavemete sahiptir. Bu plakalar, düzenli ve doğru bir ağız bakımı ile çok uzun yıllar kullanılabilir. Ancak herkes gibi laminate veneer uygulamasından faydalanan kişilerin de ağız ve diş bakımına özen göstermesi gerekir.
Laminate Veneer Kaç Aşamada Yapılır?
Öncelikle diş yüzeyinin uygulamaya hazır olması gerekir. Bu nedenle uygulama öncesinde dişler temizlenir ve dişlerin ölçüsü alınır. Diş yapısına uygun olarak hazırlanan plakalar daha sonra yapıştırıcı bir ara madde kullanılarak hekim
tarafından diş yüzeyine yapıştırılır. Tüm bunlar iki-üç seanslık bir uygulamada gerçekleştirilir.
konaklar mah. akasyalı sok. no: 21/2 4. levent 34330 beşiktaş | istanbul